Bier bonbon

Ik had altijd al een keer zin om een bonbon te maken met belgisch bier en nu is het dan zover. Na een paar proefsessies (bier drinken met stukjes chocolade erbij) was ik er uit, het wordt een bonbon met een belgische dubbel en melkchocolade er in.
Dus aan de slag; Een beetje op de bonnefooi een ganache met biersmaak gemaakt en daarna laten testen. Aangezien de recensies van het proefpannel op deze bijzondere smaakcombinatie erg positief waren heb ik besloten om hem op mijn site te zetten.
Het recept is voor ongeveer 750 gram bonbons, als je meer of minder wilt, dan kan je naar verhouding vermeerderen of verminderen. (Meestal maak ik 2 keer zoveel)
Veel succes!!!

Ingrediënten
100 g slagroom
50 g bier In dit geval Grimbergen dubbel, maar een ander dubbelbier zoals Westmalle zal ook zeker smaken.
50 g suiker
300 g melkchocolade
heel klein snufje zout
400 g pure chocolade. Zorg ervoor dat je voor de zekerheid nog een paar honderd gram extra in huis hebt, dat kan maar zo van pas komen.
1 au-bain-marie setje, ik gebruik altijd een pannetje een een goedkoop metalen bakje met een randje van de xenos die met het randje precies in het pannetje kan blijven hangen.
1 of meer bonbon vorkje(s)
1 stuk bakpapier of een siliconenmatje, dat is om de bonbons op te zetten.
1 thermometer
wat tijd

Methode
stap 1. Breng de slagroom, het suiker, het bier en het snufje zout in een pannetje met dikke bodem tegen het kookpunt aan. Zorg dat de suiker oplost en laat het mengsel op een zacht pitje staan (minuut of 10).
stap 2. Hak de melkchocolade in kleine stukjes (als je calletjes gebruikt, dan kan je deze stap vanzefsprekend overslaan).
stap 3. Haal het pannetje met slagroom van het vuur. Voeg de chocolade toe, roer het geheel tot een glad mengsel en laat het rustig afkoelen.
stap 4. Hak de pure chocolade in stukjes (als je calletjes gebruikt, dan kan je ook deze stap vanzefsprekend overslaan).
stap 5. Tempereer de chocolade. Verwarm de helft tot 3 kwart van de chocolade au-bain-marie tot net boven 40 graden (exacte temperatuur hangt een beetje van de chocolade af). Haal de bak uit de au-bain-marie en voeg de rest van de chocolade toe om alles af te laten koelen. Roer tot de chocolade is opgelost en zorg ervoor dat de chocolade op een temperatur van 32 graden blijft (hangt ook een beetje van de chocolade af).
Blijf geregeld roeren en test af en toe door wat kleine druppels op het siliconenmatje of het bakpapier of de chocolade al snel stolt. Chocolade die een mooie glans geeft zou binnen 1 a 2 minuten moeten stollen. Duurt het meer dan een paar minuten voordat je maar iets ziet stollen, dan worden je bonbons heel lelijk.
Zie ook technieken bij Callebaut.
stap 6. Maak van de getempereerde chocolade op de siliconenmat allemaal (stuk of 30) platte rondjes ter grootte van een 2 euro muntstuk. Dat kan door het op te spuiten (plastic zakje met klijn hokje eruit geknipt is een perfecte spuitszak) of door de rondjes gewoon met een theelepeltje te maken.
stap 7. Zodra de vulling (slagroom, zout, suiker, bier mengsel) stevig en koel genoeg is kan deze op de (inmiddels allemaal gestolde) rondjes worden gespoten.
stap 8. Haal de bonbons met het vorkje door de getempereerde chocolade, of leg de bonbon op het vorkje en doe er met een lepeltje getempereerde chocolade overheen. "Dribbel" even met het vorkje om de chocolade goed van de bonbon af te laten lopen en schuif de bonbon van het vorkej af op een siliconen matje of op een stuk bakpapier.
stap 9. Wacht tot de bonbons gestold zijn en leg ze op een mooie schaal

Het resultaat smaakte de vorige keer verrassend goed, dus smullen maar.

Tips
Tip 1 Kijk voor technieken op het internet.
Tip 2 Of volg een bonbon workshop.

Terug naar de lijst.